Αγαπάτε τη σοκολάτα του Πάσχα; Ευχαριστούμε τους επιστήμονες που εργάζονται για τις ασθένειες του κακάο

29
Αγαπάτε τη σοκολάτα του Πάσχα;  Ευχαριστούμε τους επιστήμονες που εργάζονται για τις ασθένειες του κακάο
image_pdf

Αν γιορτάζετε το Πάσχα, το πιθανότερο είναι ότι θα απολαύσετε περισσότερα από τη σοκολάτα σας την Κυριακή. Και ενώ αυτά τα νόστιμα κουνελάκια, τα αυγά και άλλα καλούδια φαίνονται τόσο άφθονα όσο η παραγωγή μωρών κουνελιών, ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι μια μέρα η ζήτηση για σοκολάτα μπορεί να ξεπεράσει την προσφορά.

Η σοκολάτα παρασκευάζεται από κόκκους κακάο και η έρευνα δείχνει ότι το 20% έως 40% των κόκκων κακάο στον κόσμο χάνεται από ασθένειες των φυτών κακάο. Αυτό παρουσιάζει μεγάλο πρόβλημα καθώς η βιομηχανία ζαχαροπλαστικής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σοκολάτα. Ομοίως, οι καραμέλες σοκολάτας αποτελούν επίσης σημαντική αγορά για γεωργικά προϊόντα των ΗΠΑ όπως τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, το γάλα και η ζάχαρη. Η ζήτηση για σοκολάτα αυξάνεται σταθερά και υπάρχει ο φόβος ότι μια μέρα οι ασθένειες των φυτών κακάο μπορεί να εμποδίσουν την παραγωγή αρκετής ποσότητας κόκκων κακάο για να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών.

σοκολάτα

Η φυτοπαθολόγος της ARS Alina Puig προσδιορίζει τη λοιμογόνο δράση του παθογόνου μολύνοντας τα σπορόφυτα κακάο Theobroma. (Wilber Quintanilla, D4881-1)

Η σήψη του μαύρου λοβού είναι υπεύθυνη για τις μεγαλύτερες απώλειες παραγωγής στο κακάο, κυρίως επειδή μπορεί να βρεθεί σε κάθε περιοχή όπου το κακάο καλλιεργείται εμπορικά. Η ασθένεια προκαλείται από διάφορα είδη οργανισμών που μοιάζουν με μύκητες που ονομάζονται ωομύκητες που εξαπλώνονται γρήγορα σε λοβούς κακάο υπό συνθήκες υγρασίας. Μέσα σε λίγες μέρες από τη μόλυνση, οι λοβοί κακάο γίνονται μαύροι και σάπιοι, καθιστώντας τους άχρηστους για τη συγκομιδή.

Υπάρχουν επίσης αρκετοί ιοί που επηρεάζουν τα φυτά κακάο. Πρώτον, ο ιός του ήπιου μωσαϊκού κακάο (CaMMV) δεν πιστεύεται ότι επηρεάζει τη γεύση του λοβού κακάο, αλλά μπορεί να προκαλέσει μωσαϊκό σε μολυσμένους λοβούς που οδηγεί στην παραγωγή ασυνήθιστα μικρών λοβών, καθώς και στην απώλεια ολόκληρων κλαδιών. Κάποτε θεωρήθηκε ότι υπήρχε μόνο στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο, το CaMMV βρέθηκε στο Πουέρτο Ρίκο το 2019 από την παθολόγο Ερευνητικών Φυτών της Υπηρεσίας Γεωργικής Έρευνας (ARS) Alina Puig. Το 2021, επιβεβαίωσε το CaMMV στο θερμοκήπιο καραντίνας USDA-ARS στο Μαϊάμι της Φλόριντα.

«Καταφέραμε να κάνουμε γενετική ανάλυση στο παθογόνο και να καταλάβουμε τα χαρακτηριστικά επιβίωσής του, τη μεταδοτικότητα και πώς δρα διαφορετικά σε ορισμένες τοποθεσίες», είπε ο Puig. «Λόγω αυτής της έρευνας μπορούμε τώρα να στοχεύσουμε συγκεκριμένους τρόπους για να διακόψουμε τη μετάδοση του παθογόνου σε άλλα φυτά κακάο».

Ο Δρ Puig ανέπτυξε ένα μοριακό τεστ για την ανίχνευση του ιού, το οποίο έχει σταματήσει τη μεταφορά μολυσμένων φυτών σε άλλες περιοχές. Μόλις εντοπιστεί ο ιός, τα μολυσμένα φυτά απομακρύνονται, τίθενται σε καραντίνα και χρησιμοποιούνται για περαιτέρω έρευνα. Φύλλα κακάο από διάφορες περιοχές δοκιμάζονται επίσης για να προσδιοριστεί η κατανομή του CaMMV στην Αμερική και εάν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ή όχι με σπόρους.

Δεδομένου ότι και οι δύο ασθένειες μπορεί να υπάρχουν στις ίδιες γεωγραφικές περιοχές, το ARS ερευνά επί του παρόντος τις επιπτώσεις των πιθανών αλληλεπιδράσεων μεταξύ της σήψης μαύρου λοβού και του CaMMV. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στα συμπτώματα διασταυρούμενων μολυσμένων φυτών, στην αρχική οπτική αναγνώριση τέτοιων λοιμώξεων και στο εάν η μόλυνση από τη μία ασθένεια καθιστά το φυτό πιο ευαίσθητο στη μόλυνση από την άλλη. Αν και οι ασθένειες μειώνουν την προσφορά κόκκων κακάο, οι επιστήμονες βοηθούν στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών τους. Οι ερευνητικές ομάδες της ARS στη Φλόριντα, τη Χαβάη και το Μέριλαντ, θα συνεχίσουν να εργάζονται με επιστήμονες και αγρότες καθ‘ όλη τη διάρκεια του 2022 για να λύσουν αυτήν την αγροτική πρόκληση και να διασφαλίσουν την εμπορική βιωσιμότητα των μελλοντικών καλλιεργειών κακάο — για να μην αναφέρουμε τα σοκολατένια λαγουδάκια του Πάσχα!

ο Η Υπηρεσία Γεωργικής Έρευνας είναι ο επικεφαλής επιστημονικός οργανισμός εσωτερικής έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Καθημερινά, το ARS εστιάζει σε λύσεις σε αγροτικά προβλήματα που επηρεάζουν την Αμερική.

Schreibe einen Kommentar