Ο Βοτανικός Κήπος του Μιλάνου μεταμορφώθηκε για να εξερευνήσει την ενέργεια

2
Ο Βοτανικός Κήπος του Μιλάνου μεταμορφώθηκε για να εξερευνήσει την ενέργεια
image_pdf

ενέργεια

Όταν οι τοπιογράφοι σκέφτονται πάρκα ή κήπους, σκέφτονται την ενέργεια που χρειάζεται για την κατασκευή τους. Αλλά αt Milan Design Week 2022, the city‘μικρό Ο Βοτανικός Κήπος μεταμορφώθηκε για να εξερευνήσει την ιδέα ενός πάρκου που «δημιουργεί» ενέργεια.ενέργεια

Το διεθνές γραφείο σχεδιασμού CRA-Carlo Ratti Associati και ο αρχιτέκτονας Italo Rota συνέλαβαν το „Feeling the Energy“. Η εγκατάσταση χρησιμοποίησε 500 μέτρα ψηφιακά λυγισμένου χάλκινου σωλήνα για τη δημιουργία μια αισθητηριακή διαδρομή όπου οι άνθρωποι εξερεύνησαν διάφορες μορφές αειφόρου παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας. Η εγκατάσταση συγκέντρωνε και αποθήκευε ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, χρησιμοποιώντας τη για να φωτίσει τον Βοτανικό Κήπο το βράδυ. Τροφοδοτούσε επίσης ατμοποιητές νερού που δροσίζουν τα μονοπάτια του κήπου, ενώ θρέφουν τη βλάστηση.

Η εγκατάσταση προσκάλεσε τους ανθρώπους να περιπλανηθούν στον ιστορικό Βοτανικό Κήπο του Μιλάνου σε μια ακολουθία έξι βασικών περιοχών για να βιώσουν άμεσα την ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο, τον άνεμο και τις κινήσεις των ανθρώπων. Κάθε βήμα είχε ένα διαφορετικό αντικείμενο, όλα φτιαγμένα από χαλκό.

ενέργειαΚατά την είσοδο, οι επισκέπτες ανακάλυψαν αμέσως ένα μαγευτικό καρουζέλ για να βιώσουν την ενέργεια σε κίνηση. Στη συνέχεια, οι άνθρωποι μπορούσαν να περπατήσουν κάτω από μια σειρά από πύλες που έπαιζαν σεκάνς από τη διάσημη συμφωνία Four Seasons του Antonio Vivaldi. Το μονοπάτι της έκθεσης περιελάμβανε επίσης ένα γιγάντιο βιμπράφωνο το οποίο οι άνθρωποι καλούνταν να παίξουν. Επιπλέον, μια σήραγγα με χρωματιστά διαφράγματα γεμάτα με οργανικά φωτοβολταϊκά πάνελ θα μπορούσε να ανοίξει ή να κλείσει από όσους περιπλανώνται μέσα από αυτήν, ενώ ένας θόλος διέθετε αισθητήρες που μπορούσαν να ανιχνεύσουν την παρουσία ανθρώπων και να ενεργοποιήσουν μια δροσερή ομίχλη.

«Η εγκατάσταση είναι εμπνευσμένη από τη λειτουργία των φυτικών οργανισμών», λέει ο Carlo Ratti, ιδρυτικός συνεργάτης στο CRA και διευθυντής του MIT Senseable City Lab: «Καθώς τα δέντρα σε ένα δάσος αντλούν ενέργεια από διαφορετικές πηγές και στη συνέχεια τη χρησιμοποιούν τοπικά όπου τη χρειάζονται – σε ένα συγκεκριμένο κλαδί ή στην άκρη ενός φύλλου – ο μακρύς χάλκινος σωλήνας του «Feeling the Energy» απορροφά ενέργεια σε όλο του το μήκος και στη συνέχεια το χρησιμοποιεί σε συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής εγκατάστασης.“ενέργεια

Ο Italo Rota, ιδρυτής του Italo Rota Building Office, σχολιάζει: «Το παιχνίδι είναι μια θεμελιώδης δραστηριότητα για κάθε άνθρωπο. Αυτή η εγκατάσταση προτείνει νέους δεσμούς μεταξύ του παιχνιδιού και του κόσμου της ενέργειας. Μας δείχνει ότι κάθε φορά που καταναλώνουμε ενέργεια –είτε είναι σε καρουζέλ είτε κούνια, ή ακόμα και όταν παράγουμε ηχητικά κύματα– μπορούμε να ανακτήσουμε μέρος αυτής της ενέργειας. Επιπλέον, η εγκατάσταση υπαινίσσεται στενά το θέμα της αποτελεσματικότητας. Μια απλή χειρονομία, όπως ο προσανατολισμός των φωτοβολταϊκών πλαισίων, μας επιτρέπει να σκεφτούμε πρακτικά την εξοικονόμηση και τη βελτιστοποίηση των πόρων».

Το έργο επεξηγεί πώς μοιάζει μια αυτάρκης ενεργειακή υποδομή, όπου διακριτά σημεία συνδέονται σε ένα μικροδίκτυο. Η εγκατάσταση αναπαράγει, σε μικρή κλίμακα, αυτό που συμβαίνει με τα αστικά, τα εθνικά, ακόμη και τα διηπειρωτικά ενεργειακά δίκτυα: πολύπλοκα κανάλια διανομής είναι σε θέση να συνδέουν και να τροφοδοτούν κάθε κόμβο σε μια μεγάλη διαδρομή.

Τα προηγούμενα έργα CRA περιλαμβάνουν το Cloud Cast, ένα σύστημα που χρησιμοποιεί παρακολούθηση κίνησης και στοιχεία ομίχλης τοποθετημένα στην οροφή για να παρέχει τοπική ψύξη, και το The Greenary, ένα ιδιωτικό σπίτι χτισμένο γύρω από ένα δέντρο ficus ύψους 10 μέτρων στη βόρεια Ιταλία. Σε μια προηγούμενη έκθεση Design Week, η CRA ανέπτυξε το Living Nature, ένα περίπτερο κήπου όπου και οι τέσσερις εποχές συνυπήρχαν ταυτόχρονα μεταξύ τους, χάρη σε ένα καινοτόμο σύστημα διαχείρισης ενέργειας για τον έλεγχο του κλίματος.

Για περισσότερα σχετικά με τον καινοτόμο σχεδιασμό πάρκων, ανατρέξτε στο „Brooklyn Bridge Park Wins International Landscape Prize“.

Schreibe einen Kommentar